Φορτηγά. Τι πρέπει να γνωρίζει και να μπορεί να κάνει ένας λογιστής

Τα logistics είναι ένας τομέας που απαιτεί υψηλό βαθμό αναλυτικών δεξιοτήτων. Ένας λογιστής πρέπει να είναι σε θέση να αναλύει δεδομένα, να προβλέπει τη ζήτηση, να καθορίζει τις καλύτερες διαδρομές και να επιλέγει τις καλύτερες λύσεις για την εταιρεία.

Ο λογιστής είναι διαχειριστής, πρέπει πάντα να γνωρίζει πού βρίσκεται το φορτίο. Σκέφτεται τρόπους και διαδρομές μεταφοράς από τη συσκευασία και τη φόρτωση στην αποθήκη μέχρι την παράδοση στον πελάτη. Η εμπειρία και τα προσωπικά προσόντα είναι σημαντικά στην εργασία του. Βασικά, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά σε περίπτωση διατάραξης της διαδικασίας εργασίας (μη τήρηση των προθεσμιών, διακοπή της μεταφοράς, αθέμιτη εργασία προμηθευτών ή εργαζομένων), ο λογιστής πρέπει να βρει γρήγορα διέξοδο από την κατάσταση.

Ο λογιστής είναι ένας οργανωτής που πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάζει και να συντονίζει τις εργασίες όλων των συμμετεχόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού. Καθήκον του λογιστή είναι να βρει έναν ποιοτικό εργολάβο που θα διασφαλίσει ότι το φορτίο θα παραδοθεί στον απαιτούμενο όγκο και εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζεται στις συμβάσεις. Πρέπει να είναι σε θέση να θέτει προτεραιότητες, να κατανέμει πόρους και να ελέγχει την εκτέλεση των εργασιών. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να έχει κατανόηση των ανταλλαγών μεταφορών, των συνθηκών της αγοράς και της τιμολόγησης.
Νόμοι και κανονισμοί. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στη μεταφορά εμπορευμάτων. Εάν μιλάμε για διεθνείς μεταφορές, ο λογιστής είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τη νομοθεσία άλλων χωρών και τις ιδιαιτερότητες της ροής εγγράφων μεταξύ των κρατών. Συγκεκριμένα, υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις και κανόνες μεταφοράς, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται. Χωρίς αυτά, ο λογιστής δεν θα ανταπεξέλθει στη δουλειά του και θα δημιουργήσει προβλήματα στους οδηγούς, την εταιρεία μεταφορών, τον πελάτη.

Επιπλέον, ο λογιστής πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες της επιχείρησης και της διαχείρισης εγγράφων: ποια έγγραφα πρέπει να ζητάτε από τον πελάτη, ποια έγγραφα πρέπει να παρέχει ο εργολάβος, ποια έγγραφα πρέπει να ετοιμάζει ο οδηγός κ.λπ. Κάθε μεταφορά συνοδεύεται από έγγραφα. Ο λογιστής πρέπει να γνωρίζει όλες τις αποχρώσεις της εργασίας με αυτά. Χωρίς αυτό, δεν θα είναι σε θέση να παρέχει μεταφορές.

Περιορισμοί στους δρόμους. Θα φαινόταν ένα ασήμαντο πράγμα. Αλλά αν ο λογιστής δεν γνωρίζει την κατάσταση σε μια συγκεκριμένη διαδρομή και δρόμους, αυτό θα οδηγήσει σε απώλεια χρημάτων για την εταιρεία. Κάπου μπορεί να υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας λόγω επισκευών, όπου μπορεί να είναι δύσκολη η διέλευση λόγω φυσικών φαινομένων. Αν δεν έχετε τέτοιες πληροφορίες, θα αντιμετωπίζετε πάντα προβλήματα.

Λογισμικό. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε σε βάθος όλα τα προγράμματα και τις εφαρμογές που χειρίζεται ένας λογιστής: CRM, ERP, WMS και άλλα εργαλεία. Χωρίς αυτές τις γνώσεις και δεξιότητες δεν θα είστε παραγωγικοί, σε αυτή την περίπτωση δεν θα είστε ενδιαφέροντες για κανέναν εργοδότη.

Ξένες γλώσσες. Εάν εργάζεστε μόνο στο εσωτερικό της χώρας, δεν θα τις χρειαστείτε. Αν όμως θέλετε να εξελιχθείτε στον τομέα των logistics, τότε πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε μια ξένη γλώσσα και να εργάζεστε στη διεθνή αγορά.

Γνώσεις και δεξιότητες
Υπευθυνότητα. Είναι σημαντικό για έναν λογιστή να λαμβάνει υπόψη του κάθε λεπτομέρεια, διότι σε περίπτωση λάθους μπορεί να είναι οικονομικά υπεύθυνος.

Πολλαπλές εργασίες. Ο υλικοτεχνικός συνεργάζεται ταυτόχρονα με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, παρακολουθεί τη διαδικασία μεταφοράς, συνεργάζεται με την αποθήκη και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει ανατροφοδότηση στον πελάτη.

Σθένος. Στην εργασία του, ο λογιστής μπορεί να εκτεθεί σε έντονες σωματικές καταπονήσεις, γι' αυτό είναι σημαντικό να είναι δραστήριος και σωματικά γυμνασμένος.

Επικοινωνιακή ικανότητα. Ένας λογιστής πρέπει να είναι σε θέση να συνεργάζεται με ανθρώπους, να βρίσκει κοινή γλώσσα με τους προμηθευτές, τους μεταφορείς και τους πελάτες. Η ικανότητα δικτύωσης και πειθούς των ανθρώπων αποτελεί σημαντική δεξιότητα για έναν επιτυχημένο λογιστή. Πρέπει να έχετε καλή σχέση με τους πελάτες σας, ώστε να δίνουν παραγγελίες σε εσάς και όχι στους ανταγωνιστές σας.

Ένας λογιστής συνεργάζεται με έναν οδηγό. Χωρίς τον οδηγό, ο λογιστής δεν θα παραδώσει και ο οδηγός χωρίς τον λογιστή δεν θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του. Η δουλειά του είναι να μεταφέρει τα εμπορεύματα από το σημείο Α στο σημείο Β ακέραια και στην ώρα τους, όχι να βρίσκει πελάτες και να οργανώνει τη διαδικασία. Ο ειδικός στα logistics πρέπει να γνωρίζει πότε οι οδηγοί επιτρέπεται να εργάζονται και πότε οι κανονισμοί απαιτούν να ξεκουράζονται. Θα πρέπει επίσης να κατανοεί τη χωρητικότητα των οχημάτων, το κανονιστικό φορτίο κ.λπ. Δεν πρέπει να ρωτάτε τον οδηγό για αυτά τα πράγματα. Θα πρέπει να τα γνωρίζετε εσείς οι ίδιοι και να βοηθάτε τον οδηγό στο γενικότερο έργο σας.
Προσωπικές ιδιότητες
Οι επιθυμίες σας είναι προτεραιότητά μας
2023 - 2024 Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος