Λογίστας, διαμεταφορέας και αποστολέας. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αυτών των επαγγελμάτων

Στο blog της εταιρείας logistics Sargona μιλάμε για τη διαφορά μεταξύ των επαγγελμάτων του αποστολέα, του διαμεταφορέα και του λογιστή. Συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε για τις λειτουργικές αρμοδιότητες και τους βασικούς δείκτες απόδοσης.

Αποστολέας εμπορευματικών μεταφορών
Πρόκειται για έναν ειδικό που εργάζεται σε μια μεταφορική εταιρεία και είναι μέλος της ομάδας της. Επίσης, ο αποστολέας μπορεί να εργάζεται σε μια εταιρεία που ειδικεύεται στις υπηρεσίες αποστολής εμπορευμάτων.

Ο αποστολέας συντονίζει και οργανώνει τη διαδικασία μεταφοράς. Πρώτα απ' όλα, ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι η μεταφορά, την οποία επιβλέπει, πραγματοποίησε τον μέγιστο αριθμό δρομολογίων με το μέγιστο κόστος.

Κατά συνέπεια, οι βασικές μετρήσεις του αποστολέα είναι οι εξής:
  • η απόσταση που διανύουν τα οχήματα κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης περιόδου (εβδομάδα, μήνας),
  • το χρηματικό ποσό που εισπράχθηκε για τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν για την ίδια περίοδο,
  • το μέσο κόστος ενός χιλιομέτρου μεταφοράς.

Έτσι μπορούμε να προσδιορίσουμε την αποτελεσματικότητα της εργασίας του αποστολέα. Εάν το αυτοκίνητο διανύει περισσότερα χιλιόμετρα με καλό κόστος, ο αποστολέας εργάζεται καλά. Εάν το αυτοκίνητο εργάζεται λίγο ή διανύει πολλά χιλιόμετρα με χαμηλό κόστος, σημαίνει ότι ο αποστολέας δεν ανταπεξέρχεται στα καθήκοντά του.
Αυτός ο ειδικός πωλεί τις υπηρεσίες του κυρίως σε ιδιοκτήτες φορτίων. Στόχος του είναι να βρει μια μεταφορά στην αγορά που θα μεταφέρει το φορτίο στην καλύτερη τιμή. Γιατί μιλάμε για τη βέλτιστη τιμή και όχι για την ελάχιστη τιμή; Ο διαμεταφορέας προστατεύει τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη του φορτίου. Για τον πελάτη, δεν πρέπει να παρέχει πάντα τη φθηνότερη μεταφορά, διότι είναι σημαντικό να διασφαλίζει την ποιότητα της μεταφοράς. Συχνά οι πελάτες επιθυμούν αξιοπιστία, έγκαιρη εξυπηρέτηση, ταχύτητα, εγγυήσεις μεταφοράς και είναι σχεδόν αδύνατο να τα παρέχουν αυτά με το ελάχιστο κόστος.

Ο διαμεταφορέας είναι υπεύθυνος για την τήρηση των όρων της σύμβασης, ελέγχει το χρονοδιάγραμμα, την εκφόρτωση των προϊόντων στον καθορισμένο τόπο και τη συμφωνημένη ώρα. Σε περίπτωση μη τυποποιημένων καταστάσεων, ο ειδικός συντάσσει τις απαραίτητες πράξεις, διορθώνει το γεγονός της υλικής ζημίας, της έλλειψης ή της απώλειας του φορτίου.

Ο διαμεταφορέας εκθέτει τα φορτία των πελατών του στα χρηματιστήρια μεταφορών και ενδιαφέρεται για την παροχή μεταφοράς υψηλής ποιότητας με το βέλτιστο κόστος. Παράλληλα, ο αποστολέας πωλεί μεταφορές και ενδιαφέρεται για την ευνοϊκότερη τιμή αυτής της υπηρεσίας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά εμπορευματικών μεταφορών.
Μεταφορέας εμπορευμάτων
Λογίστες ονομάζονται συχνά γενικά όλοι οι ειδικοί που εργάζονται στα logistics. Ωστόσο, υπάρχει μια ξεχωριστή ειδικότητα σε αυτόν τον τομέα, η οποία ονομάζεται "λογιστής".

Οι εκπρόσωποι αυτής της ειδικότητας εργάζονται σε εταιρείες-ιδιοκτήτες φορτίων. Ο λογιστικός έχει δύο βασικούς τομείς ευθύνης. Πρώτα απ' όλα, πρόκειται για τη δραστηριότητα της αποθήκευσης. Καθήκον του είναι να διασφαλίζει ότι η αποθήκη διαθέτει μια ορισμένη ποσότητα εμπορευμάτων που θα καλύψει τη ζήτηση των πελατών. Εκτός από τη διαχείριση ολόκληρης της λειτουργίας της αποθήκης, ο λογιστής εξακολουθεί να ασχολείται με τη μεταφορά των εμπορευμάτων της εταιρείας.

Ο βασικός δείκτης για τον υλικοτεχνικό είναι η αποδοτικότερη χρήση των πόρων, δηλαδή των εμπορευμάτων που παρουσιάζονται στην αποθήκη. Πρέπει να παραδίδονται στους πελάτες στον σωστό χρόνο, στη σωστή ποσότητα και στη σωστή κατάσταση. Επίσης, σημαντικός δείκτης της εργασίας του λογιστή είναι η ικανοποίηση των πελατών από το κόστος παράδοσης και, φυσικά, η ασφάλεια των εμπορευμάτων. Ως εκ τούτου, ο λογιστής ενδιαφέρεται να βρει στην αγορά εταιρείες μεταφορών και logistics, η συνεργασία με τις οποίες θα είναι αξιόπιστη και μέγιστα αποτελεσματική για την επιχείρηση ή την εταιρεία του.
Λογίστας
Οι επιθυμίες σας είναι προτεραιότητά μας
2023 - 2024 Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος