Η διόρθωση του πληθωρισμού είναι εύκολη, αλλά κανείς δεν μιλάει γι' αυτό

Το 1544 ο Ερρίκος Η' της Αγγλίας προχώρησε στη μεγάλη υποτίμηση της πάντα ασφαλούς βρετανικής ασημένιας πένας. Η περιεκτικότητα σε ασήμι της δεκάρας ήταν πλέον μόνο 25%, σε σύγκριση με το παλιό 92,5%. Με άλλα λόγια, άρχισαν να χρειάζονται περίπου 3,7 φορές περισσότερες πένες για να αγοράσει κανείς μια ουγκιά ασήμι σε σχέση με πριν. Προφανώς, οι τιμές στη Βρετανία αυξήθηκαν σύντομα περίπου τρεις φορές περισσότερο.
Ο Ερρίκος δεν εφηύρε τίποτα καινούργιο. Κάποτε οι Ρωμαίοι υποτίμησαν το δηνάριο, με αποτέλεσμα η τιμή του σιταριού να αυξηθεί κατά δύο εκατομμύρια φορές. Οι κεντρικές τράπεζες σήμερα κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, αλλά στην ψηφιακή εποχή. Το σημείο αναφοράς στην εποχή του Bretton Woods ήταν 35 δολάρια ανά ουγγιά.
Τώρα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά περίπου 50:1. Για να αγοράσετε μια ουγγιά χρυσού, χρειάζεστε τώρα περίπου πενήντα φορές περισσότερα δολάρια.
Μια από τις τελευταίες κινήσεις για τη μείωση του δολαρίου έγινε το 2019-2020. Ως απάντηση στην επέκταση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η αξία του δολαρίου μειώθηκε από περίπου 1.200 σε 1.800 δολάρια ανά ουγγιά. Οι αγορές προσαρμόζονται πάντα σε ένα χαμηλό δολάριο και, αν όλα τα άλλα είναι ίδια, οι τιμές θα αυξηθούν κατά 50%. Δεν συμβαίνει γρήγορα. Όπως η ταλάντευση ενός τεράστιου εκκρεμούς, θα συμβεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μερικές φορές μέχρι και 5 χρόνια. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται "ώθηση του κόστους", "έλξη των μισθών" ή "σπειροειδής αύξηση". Το βιώνετε μαζί μας σήμερα.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Μεξικό. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 περίπου 3 πέσος αντιστοιχούσαν σε ένα αμερικανικό δολάριο. Σήμερα ένα δολάριο αξίζει περισσότερο από 20 πέσος.
Για παράδειγμα, η μπύρα έχει αυξηθεί από 15 πέσος σε 100 πέσος. Όλοι γνωρίζουμε γιατί συνέβη αυτό.
Αν θέλετε να σταματήσετε τον πληθωρισμό μετρητών, πρέπει απλώς να σταματήσετε την πτώση του νομίσματος. Τα προφανή παραδείγματα υπερπληθωρισμού είναι η Αργεντινή το 1991 ή η Βουλγαρία το 1997. Η Αργεντινή συνέδεσε την αξία του πέσο με την αξία του δολαρίου. Η Βουλγαρία έκανε ένα πολύ παρόμοιο βήμα, αλλά το συνέδεσε με την αξία του μάρκου και αργότερα το συνέδεσε με την αξία του ευρώ. Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν ότι ο "πληθωρισμός" μπορεί να τελειώσει μέσα σε λίγες ημέρες.
Η σταθεροποίηση της αξίας και η σύνδεσή της με τον χρυσό αποτελούσε επομένως πάντα μια σημαντική αρχή στην ιστορία των εθνών. Η Αργεντινή καθοδηγήθηκε από την ίδια ιδέα όταν αποφάσισε να συνδέσει την αξία του πέσο με το δολάριο το 1991. Και λειτούργησε πολύ καλά.
Έτσι, σήμερα, αν δεν θέλετε περισσότερο πληθωρισμό, πρέπει απλώς να αποτρέψετε την πτώση της αξίας του χάρτινου χρήματος. Δεν είναι μια πολύ περίπλοκη έννοια.
Τους τελευταίους έξι μήνες, οι άνθρωποι έχουν λάβει πολυάριθμα σχόλια για τον "πληθωρισμό" στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κανείς όμως δεν ανέφερε ότι η αξία του δολαρίου έχει μειωθεί το 2019-2020 ως αποτέλεσμα της επιθετικής επέκτασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Αυτό σε συνδυασμό με πραγματικούς μη νομισματικούς παράγοντες όπως οι "αλυσίδες εφοδιασμού" προκάλεσε πληθωρισμό στη χώρα. Δυστυχώς, με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης, συχνά μιλούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από το πιο σημαντικό - την αξία του νομίσματος.
Αν η ιδέα αυτή δημοσιοποιηθεί ξανά σύντομα και θυμηθούμε την ιστορία, σύντομα όλοι θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο να συνδεθεί ξανά το χάρτινο νόμισμα με τον χρυσό. Αυτό συνέβη σχεδόν δύο αιώνες πριν από το 1971 και έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες την πλουσιότερη χώρα στην παγκόσμια ιστορία. Το 1971, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, η σημαντικότερη από τις οποίες ήταν η μονομερής εγκατάλειψη της σύνδεσης του δολαρίου ΗΠΑ με τον χρυσό.
Οι επιθυμίες σας είναι προτεραιότητά μας
2023 - 2024 Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος