Τράπεζες και χρηματιστήριο

Πάνω από τις 830 μονάδες επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιουνίου, χάρη στην υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών, καθώς και στη στήριξη από μεμονωμένα blue-chips. Η εγχώρια αγορά υποστηρίχθηκε επίσης από το θετικό κλίμα στην Ευρώπη, την ώρα που η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη στη συνεδρίαση της Fed.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,67% για να κλείσει στις 834,85 μονάδες και τζίρο 41,04 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Depolas Investment Services, το ανώτατο όριο για την Α.Α. εκτιμάται σήμερα σε περίπου 850-860 μονάδες.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 2010,33 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 1.358,29 μονάδες.

Μεταξύ των μη τραπεζικών blue-chips, η Coca-Cola ξεχώρισε με άνοδο 2,59%, ακολουθούμενη από την Jumbo και τον ΟΤΕ με κέρδη άνω του 1%. Από την άλλη πλευρά, οι Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ κατέγραψαν πτώση άνω του 2%, ενώ οι Quest, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης και Motor Oil σημείωσαν πτώση άνω του 1%.
Ο τραπεζικός δείκτης τα πήγε καλύτερα, σημειώνοντας άνοδο 2,68% στις 508,05 μονάδες, με την Alfa Bank να ενισχύεται κατά 4,27%, την Πειραιώς κατά 2,55%, τη Eurobank κατά 2,40% και την Εθνική Τράπεζα κατά 1.

Η Axia Research εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών, καθώς πιστεύει ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, τα οποία αρχίζουν να ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για μια νέα ανοδική κίνηση στο ταμπλό της AXA, οι αποτιμήσεις της οποίας είναι σήμερα πολύ ελκυστικές. σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Συνολικά, η Axia αναμένει ισχυρές επιδόσεις από τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα υποστηριχθούν από τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία, σε αντίθεση με πολλές άλλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένους αντίξοους ανέμους. Αναμένει πολύ ισχυρές πληρωμές, αύξηση κατά 5 φορές σε ετήσια βάση, πολύ χαμηλό σχηματισμό NPE, με όλες τις συστημικά σημαντικές τράπεζες να αναφέρουν μονοψήφιους δείκτες NPE για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, και σημαντικά έκτακτα στοιχεία, όπως οι πωλήσεις και τα κέρδη από συναλλαγές, που θα αυξήσουν τον δείκτη κεφαλαίου.
Όσον αφορά την Α.Α. και τις αγορές γενικότερα, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τσάνας, διαχειριστής επενδύσεων στην Κύκλος Χειμαρρωτηράκη, οι διεθνείς αγορές μετοχών είναι νευρικές καθώς αυξάνεται η πιθανότητα εξελίξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση το 2022, ειδικά στην Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή κρίση επηρεάζει σχεδόν αποκλειστικά αυτήν, ενώ μια γενική αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να επηρεάσει αρκετές αναδυόμενες υπερχρεωμένες χώρες, ειδικά αυτές με υψηλό βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος (Τυνησία, Αργεντινή, Πακ).

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η υποτίμηση των συναλλαγών είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον όγκο των συναλλαγών να φτάνει μετά βίας τα 50 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής σε αυστηρότερη κατεύθυνση ευνοεί τις επιδόσεις των τραπεζών, καθώς η πιστωτική επέκταση παρουσιάζει ήδη σημαντική βελτίωση το 2022, η οποία θα επιβεβαιωθεί από τις επικείμενες ανακοινώσεις για το δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο, με την υψηλή αβεβαιότητα και τη γεωπολιτική μεταβλητότητα, η επενδυτική κοινότητα δεν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για ψήφο εμπιστοσύνης στις αποτιμήσεις των μετοχών, καθώς ο γενικός δείκτης δεν μπορεί να κινηθεί προς τις 850 μονάδες, επιβεβαιώνοντας ωστόσο τη δύναμη της στήριξης των 800 μονάδων. Όλα αυτά ανοίγουν νέες ευκαιρίες και παρέχουν εικόνα της ευρύτερης εικόνας.
Οι επιθυμίες σας είναι προτεραιότητά μας
2023 - 2024 Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος