Αυτοματοποίηση της εφοδιαστικής αποθήκης: όπου τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους

Η εφοδιαστική αποθήκης είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του κατασκευαστή και του τελικού καταναλωτή. Πρόκειται για μια τεχνολογία για τη διαχείριση των λειτουργιών της αποθήκης, η οποία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι τα απαιτούμενα αγαθά είναι διαθέσιμα, δεν αλλοιώνονται και δεν μπαίνουν σε αχρηστία, παραδίδονται γρήγορα στις αποθήκες και αποστέλλονται στον καταναλωτή.

Η τάση προς την αυτοματοποίηση των επιχειρήσεων γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο δημοφιλής. Οι σύγχρονες τεχνολογίες και είναι αλήθεια ότι πολλές διαδικασίες στην αποθήκη μπορούν να αυτοματοποιηθούν με τη βοήθεια υπολογιστών και λογισμικού. Στο σημερινό blog της Sargona θα μιλήσουμε για το σε ποιες διαδικασίες logistics αποθήκης οι υπολογιστές και τα ρομπότ μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους.
Η αυτοματοποίηση επιφέρει άμεσα επιχειρηματικά οφέλη, καθώς εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Η αποτελεσματική εφοδιαστική αποθήκης είναι ζωτικής σημασίας για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών, την ελαχιστοποίηση του κόστους και τη βελτίωση της συνολικής λειτουργικής αποδοτικότητας μιας επιχείρησης.

Ορισμένες από τις διαδικασίες εφοδιαστικής αποθήκης μπορούν να ανατεθούν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Για παράδειγμα:
  1. Συναρμολόγηση και συλλογή εμπορευμάτων. Αυτές οι λειτουργίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν με τη χρήση ειδικών συστημάτων διαχείρισης αποθήκης (WMS) και αυτοματοποιημένων τεχνολογιών συλλογής, όπως συστήματα δρομολόγησης, ταινίες μεταφοράς και ρομπότ.
  2. Παρακολούθηση αποθεμάτων. Τα συστήματα εντοπισμού αποθεμάτων μπορούν να παρακολουθούν αυτόματα τον αριθμό των ειδών σε απόθεμα, την κίνηση και τη χρήση τους. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή απωλειών και ασυνέπειας στη λογιστική των εμπορευμάτων.
  3. Διαχείριση παραγγελιών. Τα αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης παραγγελιών μπορούν να επεξεργάζονται παραγγελίες, να δημιουργούν τιμολόγια και να παρακολουθούν την αποστολή των αγαθών. Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα CRM για την αποθήκη. Η χρήση τέτοιων συστημάτων μειώνει τον χρόνο που δαπανάται για τη χειροκίνητη επεξεργασία παραγγελιών και βελτιώνει την ακρίβεια και την ποιότητα της συλλογής παραγγελιών.
Ποιες διαδικασίες εφοδιαστικής αποθήκης μπορούν να αυτοματοποιηθούν
Ωστόσο, υπάρχουν διαδικασίες στην αποθήκη που δεν μπορούν ακόμη να αυτοματοποιηθούν πλήρως και να ανατεθούν σε υπολογιστές. Ακολουθούν ορισμένες από αυτές:
  1. Παραλαβή εμπορευμάτων. Η διαδικασία παραλαβής περιλαμβάνει την παραλαβή εμπορευμάτων από τους προμηθευτές, τον έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητάς τους και την καταχώρισή τους στο σύστημα διαχείρισης αποθεμάτων. Ορισμένα από τα βήματα αυτής της διαδικασίας μπορούν ήδη να αυτοματοποιηθούν εν μέρει. Ωστόσο, η παραλαβή αγαθών στην αποθήκη εξακολουθεί να απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση. Χωρίς υπαλλήλους, εξακολουθεί να είναι αδύνατο να ελεγχθεί η ποιότητα των εμπορευμάτων, η τεκμηρίωση και η συμμόρφωσή της με τα παραληφθέντα εμπορεύματα και να διασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα έχουν τοποθετηθεί σωστά στην αποθήκη.
  2. Συσκευασία των εμπορευμάτων. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την προετοιμασία των εμπορευμάτων για την αποστολή, όπως η συσκευασία, η επισήμανση και η τεκμηρίωση. Απαιτεί ακόμη ανθρώπινη προσοχή για να διασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα είναι σωστά συσκευασμένα και επισημασμένα.
  3. Ο χειρισμός μη τυποποιημένων παραγγελιών, όπως παραγγελίες για ειδικά είδη ή ο χειρισμός υπερμεγέθων αποστολών, μπορεί να απαιτεί ανθρώπινη εργασία για την εξεύρεση λύσεων σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αποθήκης, η δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης αποθήκης με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού καθιστά τις λειτουργίες της αποθήκης προβλέψιμες, διαφανείς και μειώνει το κόστος της αποθήκης. Γενικά, οι υπολογιστές και το λογισμικό παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις αποθήκες, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας εξακολουθεί να είναι σημαντικός σε ορισμένες διαδικασίες.
Τι δεν μπορεί να ανατεθεί σε υπολογιστές
Οι επιθυμίες σας είναι προτεραιότητά μας
2023 - 2024 Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος